SOPA/PIPA Pembunuh Internet

Secara kebetulan, selepas Malaysia cuba mengetengahkan rang undang-undang berkaitan teknologi beberapa bulan lepas, timbul pula cubaan melaksanakan rang undang-undang baru, cuma kali ini, ia bakal dilaksanakan di Amerika Syarikat dan bukannya Malaysia.

Ahli-ahli Kongres di Amerika Syarikat bakal melakukan sesuatu yang betul dalam kaedah memerangi lanun cetak rompak tetapi membuat pilihan salah dalam menanganinya dengan memilih SOPA atau Akta Pemberhentian Cetak Rompak Online dan PIPA (Akta Menangani Ancaman Online Sebenar untuk Ekonomi Kreativiti dan Pencurian Harta Intelek) sebagai jalan untuk melakukannya.

Apa yang SOPA dan PIPA lakukan? Mudah, akan menapis Web

Kerajaan AS boleh memerintahkan supaya menyekat laman web yang menggunakan kaedah yang sama yang digunakan di China. Antara lain, enjin carian boleh dipaksa untuk memadam laman-laman web dari hasil carian mereka. Sebab itulah mengapa 41 pertubuhan hak asasi manusia dan 110 profesor undang-undang terkemuka telah menyatakan kebimbangan mengenai undang-undang ini.

SOPA dan PIPA dikatakan sebagai kerja pembunuh kerana mereka akan mewujudkan satu era baru yang tidak menentu untuk perniagaan Amerika Syarikat internet Amerika Syarikat yang mematuhi undang-undang akan memantau semua pautan pengguna atau muat naik atau menghadapi risiko tindakan undang-undang mengambil masa yang lama. Ia diperlihatkan apabila mengapa AOL, EBay, Facebook, Google, LinkedIn, Mozilla, Twitter, Yahoo dan Zynga menulis satu surat kepada Kongres dengan berkata undang-undang tersebut “menimbulkan satu risiko yang serius kepada trek rekod berterusan industri kami, dan kerja penciptaan.” Ia yang juga mengapa 55 syarikat modal teroka (VC) yang paling berjaya di Amerika melahirkan kebimbangan bahawa PIPA akan menyekat pelaburan dalam perkhidmatan Internet, inovasi ‘throttle’, dan menyakitkan daya saing Amerika. Lebih daripada 204 usahawan memberitahu Kongres bahawa PIPA dan SOPA akan “menjejaskan pertumbuhan ekonomi dan inovasi”.

SOPA dan PIPA tidak akan menghentikan cetak rompak

Untuk memburukkan lagi keadaan, SOPA dan PIPA tidak akan memberi kesan kepada cetak rompak. Peraturan-peraturan penapisan yang ditulis ke dalam undang-undang ini tidak akan menutup laman web haram yang menjalankan kerja cetak rompak. Laman-laman ini hanya akan menukar alamat mereka dan meneruskan kegiatan jenayah mereka, manakala syarikat-syarikat yang mematuhi undang-undang akan menderita dengan penalti yang tinggi.

Terdapat cara-cara berkesan untuk memerangi “penyangak” laman-laman web yang khusus untuk pelanggaran hak cipta dan pemalsuan tanda niaga, di samping memelihara inovasi dan kedinamikan yang telah membuat internet pemacu penting dalam pertumbuhan ekonomi Amerika dan mewujudkan peluang pekerjaan. Kongres harus mempertimbangkan alternatif seperti Akta OPEN, yang memberi tumpuan langkah-langkah untuk memutuskan bekalan wang dari laman web lanun tanpa membuat syarikat-syarikat AS menapis Web.

Mengikut pandangan penulis, internet sudah mendahului sebagai medium utama untuk mendapatkan maklumat. Sebarang langkah menyekatnya menyebabkan kita mundur ke belakang. Memang betul, masalah cetak rompak perlu dihentikan tapi bukan dengan menyekat internet.

Terfikir sejenak di kepala, individu yang mencipta undang-undang ini mesti orang tua yang tidak memahami kehidupan moden zaman sekarang. Pemikiran mereka, kalau tidak boleh dielakkan, tutup saja semua yang berkaitan. Macam zaman paleolitik bunyinya kan?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s