Apakah Nasib Kami

Seperti yang kita semua maklum, PM DS Najib Tun Abdul Razak akan membentangkan Belanjawan untuk tahun 2012 pada hari jumaat depan. Salah satu pengunguman penting yang akan beliau umumkan ialah kenaikkan gaji kaki tangan sector awam sehingga 40% seperti yang telah digembar-gemburkan oleh midia cetak dalam beberapa hari ini. Saya yakin pengunguman ini akan disambut gembira oleh semua penjawat-penjawat awam di seluruh Negara. Dan saya juga cukup yakin pengunguman DS PM Najib ini ramai yang tidak menyukainya. Maksud saya, seperti kelaziman, setiap kali kenaikkan gaji maka segala barang keperluan juga akan dinaikkan harga oleh peniaga-peniaga.
Kalau dah segala barang keperluan naik harga, siapa yang akan menjadi mangsa? Sudah tentu yang akan merasai inpak dari kenaikkan harga segala barang keperluan ialah rakyat yang tak mempunyai pendapatan tetap. Contohnya: orang OKU, masyarakat di luar Bandar dan di kampong-kampung.
Orang OKU:
Masih terlalu ramai lagi orang OKU yang tidak mempunyai pendapatan tetap, dan masih terlalu kecil jumlahnya di kalangan orang OKU yang mempunyai pendapatan tetap. Persoalan saya ialah:
1. Apakah langkah-langkah kerajaan untuk mengatasi inpak dari kenaikkan gaji penjawat-penjawat awam ini yang sudah semestinya peniaga-peniaga juga akan mengambil kesempatan untuk menaikkan harga-harga barang keperluan?
2. Apakah kerajaan telah memikirkan cara-cara untuk membantu rakyat yang tidak mempunyai pendapatan tetap ini? Termaksuklah orang-orang OKU, masyarakat luar Bandar dan masyarakat di kampong-kampung?
3. Apakah pihak kerajaan tidak bercadang untuk menaikkan lagi bantuan kepada semua penerima-penerima bantuan dari Jabatan Kebajikkan dan Masyarakat ke satu jumlah yang sesuai dengan harga barang masa kini? Untuk pengetahuan semua pembaca-pembaca blog sekelian, sewa bagi sebuah bilik di kuala lumpur sekarang paling murah pun rm250. Untuk sebuah rumah pula paling murah 800. Sedangkan bantuan yang diterima dari Jabatan Kebajikkan Masyarakat ialah rm300. Begitu juga dengan kos makan di warung-warung lebih kurang sama sahaja dengan kos makan di restoren-restoren.
Dengan kos sara hidup yang amat tinggi ditambah pula dengan kenaikkan harga barang, bagaimana dengan nasib kami yang tak mempunyai pendapatan tetap untuk menjalani kehidupan yang sempurna?
Apakah Nasib Kami?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s